Gvammen

IMG_8009

Gvammen stasjon var en åpenbaring. Vi kjørte sørover fra Rødberg og tok av fra hovedveien. Litt oppe i bakken er det skiltet til stasjonen. Vi har etterhvert vært på mange nedlagte stasjoner og det er en egen spenning i at vi aldri vet hva som møter oss….men Gvammen var helt spesiell. Umiddelbart virket det ikke som det var folk på stasjonen. Vi tenkte at det sikkert var i orden at vi tok noen bilder, selv om det så ut som det bodde noen i stasjonshuset og vi tok en liten vandring langs skinnegangen. Der sto en dresin, med flagg og lue. Plattformen var gresskledd. I det som viste seg å være den tidligere toalettbygningen sto døren på gløtt. Da dukket Ulf Skauli opp. “Beklager, beklager” sier han, “nå skal jeg åpne”. Det han ikke hadde rukket å åpne, var meteorittmuseet. Ulf har altså et meteorittmuseum i vedskjulet/priveten på Gvammen stasjon i Numedal. Og for et museum. Særdeles profft og innholdsrikt, systematisert, med skikkelige forklaringer og flotte fotografier. Museet hadde også en ekstrautstilling med gamle bygningsspiker i rammer. Det viste seg at Ulf hadde hovedfag i geologi fra Universitetet i Bergen. Men opprinnelig var han fra Årvoll. Han satt på jernbanekafeen i Drammen da han så en annonse i avisen om at Gvammen stasjon var til salgs. Dette var tidlig på 90-tallet. Resten er historie, som det heter.

IMG_8007IMG_8024

Over sees inngangen til museet, under selve utstillingen. Overraskelsen over å møte en steininteressert kar fra Groruddalen, der vi selv bor, i dypeste Numedal var virkelig stor. Vi ble lenge på Gvammen. Min bedre halvdel og Ulf hadde en lang samtale om meteoritter, mens jeg observerte fuglematestasjonen hans gjennom kikkert. På perrongen har han også sjakkbrett og en bokbyttebu. Lenger bort lå en liten gratis camping. Ulf var virkelig Mr.Gvammen. Han fortalte om Numedalsbanens historie og alt det spennende som skjer på stasjonen. Ekornene på fuglematestasjonen er f.eks. bare slemme mot hverandre og skyr ingen midler for å få mat. Rekorden var femten ekorn på en gang.

IMG_8017IMG_8016

IMG_8021IMG_8014IMG_8015IMG_8027IMG_8028IMG_8012

IMG_8036

IMG_8030IMG_8031IMG_8029

Gvammen stasjon var opprinnelig planlagt som Numedalsbanens endestasjon. Den ble oppført til banens åpning og er tegnet av NSBs arkitektkontor v/Gudmund Hoel og R. Werenskiold. På 1980-tallet var den rødmalt. Bygningene er godt bevart i dag, med mange originale bygningsdetaljer inntakt, som den fine døren ovenfor. Plantegningene fra 1926 viser at det i 1.etg var varmerom, ekspdisjon, venterom og rom for telegrafisten. I 2.etg var det bolig, med stue, kjøkken og to værelser. Tilbygget i en etasje var godshus. Hele stasjonmiljøet utgjør en verdifull helhet, også trallebua er bevart – i dag rommer den som nevnt bøker, ikke traller.

IMG_8011

Etter å ha skravlet med Ulf en stund, gikk vi en tur sørover langs sporet. Vi møtte snart på en liten tunnell, der Ulf hadde fortalt oss at det var mulig å se hvor i veggene rallarne hadde plassert dynamitten da de sprengte. I tunnelene nord for Gvammen er det mye flaggermus. En dag Ulf satt stille og fredelig på perrongen, kom en ukjent mann vandrende ut fra tunnelen i det fjerne, bortover sporet. Han holdt opp en lang stang med mystiske instrumenter på toppen. Det viste seg at mannen var en flaggermusforsker fra Nederland. Ulf mente han nå hadde møtt ytterpunktet av hva som var mulig å drive av aktivitet på en nedlagt stasjon. Men han ventet fortsatt på ekornforskeren.

IMG_8045IMG_8051IMG_8046IMG_8053IMG_8049

IMG_8052

IMG_8056

På vår vandring langs sporet møtte vi noen glade menn på dressin. NCA skriver følgende om Gvammen: “På Gvammen stasjon er forfallet i gang”. Heldigvis er forholdene nå annerledes og Gvammen gir en unik jernbaneatmosfære, blandet med helt særegne aktiviteter. Vi har allerede bestemt oss for å reise tilbake hit.

Gvammen stasjon og aktivitetene der

Gvammen stasjon – Facebook

IMG_8038IMG_8040

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s